Wat is het rendement van een zonneboiler?

Zonneboilers worden steeds populairder, maar velen zijn nog steeds onzeker over het rendement ervan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over zonneboilers, inclusief hoeveel je kunt verwachten te besparen met deze aanpassing.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een apparaat dat gebruikmaakt van de warmte die wordt uitgezonden door de zon. Het werkt door middel van een aantal spiegels die ervoor zorgen dat de stralen van de zon op een punt geconcentreerd worden. Dit punt bevindt zich meestal in een vacuüm, waardoor er weinig heat-verlies optreedt. De warmte die hierdoor ontstaat, wordt dan vervolgens via een stroomdraad naar het waterreservoir geleid, waar het wordt opgeslagen.

Hoe werkt een zonneboiler?

De zonneboiler is een relatief simpel apparaat. Het werkt door middel van een aantal spiegels die het zonlicht naar een absorberpaneel leiden. Dit paneel wordt verhit door het zonlicht en de hitte wordt gebruikt om water te verwarmen in een tank. Dit warm water kan dan weer worden gebruikt voor allerlei doeleinden, zoals het verwarmen van je huis of het opwekken van warmte voor je douche.

Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

Het voordeel van een zonneboiler is dat het gratis warmte levert, dit in tegenstelling tot een traditionele boiler die stookolie of aardgas nodig heeft. Een ander voordeel is dat er geen CO2 uitstoot plaatsvindt bij het gebruik van een zonneboiler.

Is een zonneboiler rendabel?

Ja, een zonneboiler is rendabel. Het kan je tot 70% van je jaarlijkse warmwaterkosten besparen. Bovendien ontvang je voor elke liter warm water dat je met een zonneboiler opwekt, een vergoeding van €0,19 van de overheid. Dit maakt de aanschaf van een zonneboiler extra aantrekkelijk.

Conclusie

Het rendement van een zonneboiler hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en het type boiler, de ligging van het huis, het aantal zonnige uren per jaar en de mate waarin je de boiler gebruikt. In Nederland is het gemiddelde rendement van een zonneboiler ongeveer 50%. Dit betekent dat ongeveer de helft van de warmte die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt omgezet in warm water. De resterende warmte gaat verloren door verwarmingselementen en -kabels of wordt gebruikt om het huis te verwarmen.