Hoeveel zonnepanelen op het dak?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig op het dak? En welke soort is het beste voor jouw huis? In deze artikel gaan we in op de verschillende soorten zonnepanelen en helpen we je een keuze te maken.

Inleiding

In deze blogpost beantwoorden we de vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw huishouden geheel of gedeeltelijk met zonne-energie te kunnen draaien. We leggen uit wat er komt kijken bij het berekenen van het aantal benodigde panelen en delen tips om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan.

Soorten zonnepanelen

Er zijn twee hoofdtypen zonnepanelen, monokristallijne en polykristallijne panelen. Monokristallijn siliconen produceert meer elektriciteit per vierkante meter dan polykristallijn, maar is ook duurder. Polykristallijn siliconen is eenvoudiger en goedkoper om te maken, waardoor het de voorkeur heeft bij veel fabrikanten.

Hoeveel zonnepanelen nodig?

Hoeveel zonnepanelen nodig?

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het eerst belangrijk om je elektriciteitsverbruik in kaart te brengen. Als je weet hoeveel elektriciteit je gemiddeld per dag of per jaar verbruikt, kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om al je elektriciteit op te wekken.

Voorbeeld: Stel je verbruikt gemiddeld 800 kWh per jaar en dat elke zonnepaneel ongeveer 100 Watt piekvermogen levert. Dan heb je 800/100 = 8 zonnepanelen nodig.

Zonnepanelen en het weer

Wanneer je een huis hebt met een zonnepaneel, is het belangrijk om te weten wat het weer voor invloed kan hebben op de werking ervan. Zo kan bijvoorbeeld regen de werking van zonnepanelen verminderen. Dit komt omdat regenwater de panelen kan beslaan, waardoor ze minder licht kunnen opvangen. Ook sneeuw en ijs kunnen een probleem vormen, aangezien dit ervoor kan zorgen dat de panelen minder licht doorlaten.

Het is dus belangrijk om rekening te houden met het weer wanneer je gebruikmaakt van zonnepanelen. Als het weer slecht is, kan het zijn dat je minder stroom opwekt dan anders. Gelukkig zijn er ook ways om dit tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld speciale coatings die ervoor zorg

Zonnepanelen en de levensduur

Zonnepanelen kunnen ongeveer 25 jaar meegaan, maar de levensduur is afhankelijk van een aantal factoren. Het klimaat waarin ze worden gebruikt, de mate van weersomstandigheden en eventuele schade die ze oplopen, zijn allemaal factoren die de levensduur van zonnepanelen beïnvloeden. In Nederland hebben we geluk dat we niet te maken hebben met extremen in klimaat of weersomstandigheden, dus hierdoor kunnen onze zonnepanelen langer meegaan.

Conclusie

In onze vorige blogpost hebben we uitgelegd waarom het rendement van zonnepanelen afneemt naarmate er meer panelen op het dak komen. We kwamen daarbij tot de conclusie dat een verhouding van 1 op 10 (1 zonnepaneel per 10 m2 dakoppervlakte) de maximale verhouding is om het optimale rendement te behalen. Dit betekent dat je voor een standaard woning van 100 m2 10 zonnepanelen nodig hebt, en voor een groter huis meer panelen.

Als je nog steeds niet zeker weet of jij de juiste keuze maakt, of als je gewoon wat advies wilt over welke panelen bij jouw woning passen, neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag verder met al jouw vragen.