Zonnepanelen installeren: Zelf doen of laten doen?

Met de opwarming van de aarde en de behoefte aan vermindering van onze CO2-uitstoot is het niet vreemd dat veel mensen zich afvragen of ze zonnepanelen moeten installeren. Zonnepanelen zijn een investering, maar kunnen uiteindelijk geld besparen op je energierekening. In dit artikel lees je alles over wat je moet weten voordat je zonnepanelen installeert – van de kosten tot de verschillende soorten panelen.

Wat zijn zonnepanelen?

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn dunne lagen van semi-conducterend materiaal die licht omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen worden gebruikt als alternatieve energiebron en kunnen thuis of op bedrijven worden geïnstalleerd.

Waarom zou je zonnepanelen willen installeren?

Als je zonnepanelen installeert, maak je gebruik van een duurzame energiebron die onuitputtelijk is. Je bent niet meer afhankelijk van stijgende en dalende energiemaatschappij tarieven. Bovendien draag je bij aan het verminderen van je CO2-footprint.

Hoeveel kost het om zonnepanelen te laten installeren?

Wanneer je zonnepanelen laat installeren, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Het aantal panelen dat je nodig hebt, de grootte van je dak en of je huis geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast kost het ook geld om een ​​accu te kopen om de opgewekte energie op te slaan. Als je alle factoren in acht neemt, kan het installeren van zonnepanelen duur uitvallen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het laten installeren van zonnepanelen?

De voordelen van het laten installeren van zonnepanelen zijn dat je geen zorgen hoeft te maken over de installatie en het onderhoud. Alles wordt voor je gedaan en in sommige gevallen wordt de installatie gratis. Daarnaast kan het ook financieel aantrekkelijk zijn om zonnepanelen door een professional te laten installeren. De nadelen hiervan zijn dat het duurder is dan wanneer je ze zelf installeert en dat het proces vaak langzamer is.