Hoe zit het met de werking van een zonneboiler?

Zonneboilers worden steeds populairder, maar veel mensen weten nog niet goed hoe ze werken. In deze blogpost lees je alles over de werking van zonneboilers, zodat je weet of deze duurzame energiebron geschikt is voor jouw woning.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een apparaat dat gebruikt maakt van de warmte die vrijkomt tijdens het verbrandingsproces van aardgas of andere fossiele brandstoffen. Het apparaat bestaat uit een metalen cilinder met daarin een heat exchanger. De cilinder wordt rondom bedekt met een glasplaat waarmee de warmte van de zon wordt opgevangen. Deze warmte wordt via de heat exchanger naar het water geleid en hierdoor verhit. Vervolgens stroomt het verwarmde water door een leiding naar de woning waar het gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het douchen of wassen.

Hoe werkt een zonneboiler?

De werking van een zonneboiler is simpel. Er wordt gebruik gemaakt van de warmte die de zon uitstraalt om water te verwarmen. Hiervoor wordt er een speciale collector op het dak geplaatst. Dit is een soort ruimte waarin water of een andere vloeistof kan worden opgewarmd door middel van zonlicht. Het collectorenveld bestaat uit rijen met metalen buizen die het water doorlaten en tegelijkertijd de warmte vasthouden. Deze buizen staan in contact met een absorberplaat, die ervoor zorgt dat het water snel opwarmt. Het warme water wordt dan naar een opslagtank gestuurd waar het blijft totdat het nodig is.

Voordelen van een zonneboiler

-Een zonneboiler is een duurzame en betaalbare manier om uw huis te verwarmen;
-Het is eenvoudig te installeren en onderhouden;
-Het bespaart u geld op uw energiekosten;
-Het vermindert uw CO₂-uitstoot.

Conclusie

De werking van een zonneboiler is niet erg ingewikkeld. Een zonneboiler maakt gebruik van de energie in de zon om water te verwarmen. Het systeem bestaat uit een collectorkastje dat is aangesloten op een waterleiding, en een opslagtank waarin het verwarmde water wordt bewaard.

Wanneer de zon schijnt, warmt het collectorkastje op tot ongeveer 80°C. Dit warmte-element stuurt het warme water naar de opslagtank toe. In de opslagtank blijft het water rond de 55°C. Dit is voldoende om uw tapwater te verwarmen of uw centrale verwarming aan te drijven.